Poetické objekty z papíru - inspirace od Terezy Machkové

Tereza Machková nabízí výtvarnou aktivitu, která může být startovním bodem při uvažování nad vybranou básní.

1. Vyber si básničku (přečti si jich více, než se rozhodneš).

2. Připrav si různé druhy papíru, co doma najdeš (baličák, bílý papír A4 a A3, kartony, papír na pečení, střihový papír…), lepidlo nebo izolepu, provázek nebo klubko vlny, špejle. (Poraď si bez fixů, pastelek i tužek!)

3. Básničku si několikrát přečti, nech ji na sebe působit. (Přečti si ji i nahlas, ať slyšíš zvuk slov.) Zkus si odpovědět na otázku, proč sis ji vybral/a – čím tě oslovila (může to třeba být jen jedno slovo, které se ti zalíbilo).

4. Z připraveného materiálu (nemusíš použít všechno, jen to, co se ti bude hodit) vyrob trojrozměrný objekt, který nějak souvisí s básní.

5. Umísti tento objekt někde doma, najdi mu vhodný prostor, kde mu to bude slušet a zároveň nebude nikomu překážet. Básničku opiš nebo okopíruj a (pokud je to možné) umísti ji poblíž objektu (přilep, přivaž, nebo ji jen polož) tak, aby bylo jasné, že k sobě patří.

Můžeš udělat více objektů k více básním a uspořádat doma rodině poetickou výstavu. Nebo pokud je vás více sourozenců, můžete tvořit všichni a přidat k objektům pak i cedulky kdo je tvůrcem) – a třeba se přidají i rodiče. (Je zajímavé, že k té samé básni udělá každý něco trochu jiného a přece podobného. Můžete si to doma ověřit.)

Komentáře