Dramaťáček pro dlouhou chvíli - inspirace od Martiny Černé

Martina Černá posílá svým nejmladším žákům (5-7 let) Dramaťáček pro dlouhou chvíli - výukový balíček aktivit pro děti i rodiče.

Pro poznání principu práce si můžete přečíst vybrané aktivity, kompletní vydání si můžete prohlédnout zde.

PRO INSPIRACI

Dnešní inspirace je pro ukrácení času, ale také pro rozvoj tvořivosti. Budeme tvořit a je jasné, že dobrým nápadům se meze nekladou!

Herci divadla Lampion, kam rádi s dramaťáčkem jezdíme, jsou také zavření doma. I divadlo je zavřené. Ale protože kdo rád dělá něco pro lidi, cestu si vždycky najde, připravili si Lampioňáci vysílání plné nápadů, pohádek, vyrábění a cvičení. Zkuste si vyrobit jednoduchou loutku.

https://www.youtube.com/watch?v=57PVL6ghUfQ

JAZYKOLAM

Vyslovujte jazykolam správně. Nejdřív pomalu, potom rychleji.
Zkuste střídat emoce a situace: např. říkejte básničku, jako by to byla velká legrace a nemohli jste to ani dovyprávět, jak se smějete; se závistí, že u vás bál není; radostně – jste taky pozvaní a těšíte se; smutně, bál už skončil a vám se po něm stýská atp.

    Josef Křešnička: Jazykové lámadlo

    Králíček, králičí král,
    s králicí Klárou na klavír hrál.
    Králice Klára dobře hrála
    a králíčata tancovala.
    V králíkárně měli bál
    králíčata, Klára, král.

POHYBOVKA

Dejte někomu doma pantomimickou hádanku.
Pantomima je hraní divadla úplně bez mluvení a někdy i bez zvuků. Vymysli si, co budeš předvádět (může to být zvíře, lidské povolání, nebo nějaký předmět – ukážeš třeba co se s ním dělá). Pokud chceš, můžeš si svoji pantomimu zkusit před zrcadlem. Pak ji ukaž někomu doma a popros ho, ať zkusí uhádnout, co předvádíš. Potom si můžete role vyměnit – předvádět bude někdo doma a Ty zkusíš hádat :-) Nejdůležitější je, abyste se u toho co nejvíc nasmáli.

HÁDANKA

    Není ji vidět, není ji cítit,
    není ji slyšet, nejde ji chytit.
    Je za hvězdami a pod horami
    a vyplňuje prázdné jámy.
    Byla tu předtím a přijde pak
    a nakonec ti vytře zrak.
              (Tma)

Komentáře