Město duchů - inspirace od Evy Sukové

Projekt studentů Evy Sukové vznikal v průběhu jara 2020, při první vlně epidemie korony. Eva Suková k němu napsala:

"Scházet se skupinou jsme se mohli, ale všichni studenti (nejstarší skupina LDO se skládá ze středoškoláků) byli rozčarovaní. Že letos nemohou prezentovat připravené představení před diváky, že vznikají další opatření atd. K původně pesimistickým diskusím jsme se rozhodli přistoupit konstruktivně.
Odrazový můstek, téma pro novou práci skupiny, bylo sousloví “město duchů”. Takto účastníci spontánně nazvali změnu v atmosféře města. Poté jsme se bavili o místech a aktivitách, které nejde navštěvovat, nebo jsou nějak omezené. V průběhu dalších lekcí se studenti shodli na “lokacích”, jejichž omezení je pro ně osobně nejpalčivější. Pak jsme místa navštívili a hledali formu, jak se divadelně-nedivadelně vyjádřit. Zvolili jsme práci s maskou a fotografie situací. Každé místo mělo vždy jednoho “režiséra”, který situaci naaranžoval a zafixoval. Fotografie a jejich následné zpracování si vzal na starost absolvent 1. cyklu, který v rámci svého absolutoria projekt dotáhl do finálního tvaru. Snímky, vytištěné na velkém formátu, pak byly v září vystavené v Městské knihovně Rakovník."

Píše se rok 2020. Města ztichla a zpustla. Tam, kde dřív zazníval hluk aut, kroky chodců, tam, kde byl slyšet hovor a smích, je nepřirozený klid a prázdno. Lidé se schovali do svých domovů a s obavami očekávají dny příští. Bojí se nakažlivé epidemie.
Ulice teď patří jen duchům. Jenom ti se nebojí. Mohou chodit nakupovat, povídat si, sedět společně na lavičkách, v hloučku čekat před rychlým občerstvením, až budou obslouženi. Bez obav postávají na autobusovém nádraží, mohou jít do kadeřnictví, do knihovny, do baru, mohou se svézt na výlet v jednom autě, mohou společně sportovat.
Po jejich stopách se vydali odvážní fotografové a zachytili, co všechno v koronavirové době mohly zažívat pouze bytosti nadpozemské. Co lidem bylo upřeno a nebo alespoň omezeno. Vydejte se na tento obrazový výlet s námi.













Komentáře